Banksparen voor aflossing eigenwoning schuld

Hypotheeksparen

Hypotheeksparen of banksparen voor aflossing eigenwoning schuld is tegenwoordig een populaire mogelijkheid om fiscaal gunstig te sparen bij een bank voor de aflossing van uw hypotheek. Het banksparen is in Nederland sinds 1 januari 2008 wettelijk toegestaan en nadat deze vorm van sparen wat langzaam op gang is gekomen lijken er nu steeds meer banken en consumenten te zijn die van deze fiscaal gunstige spaarregeling gebruik maken. En waarom ook niet, banksparen voor aflossing eigenwoning schuld is een doorzichtig en fiscaal aantrekkelijk product.
Wat houdt het nu eigenlijk in dat hypotheeksparen? Voor banksparen voor aflossing eigen woning schuld opent u een geblokkeerde spaarrekening, ook wel Spaarrekening Eigen Woning genoemd, of opent u een geblokkeerde beleggingsrekening, ook wel Beleggingsrecht Eigen Woning genoemd. Het bedrag dat u spaart valt, tenminste tot een wettelijk vastgesteld maximum, in box 1. Dit betekent dat u hier geen vermogensbelasting over hoeft te betalen. Zoals gezegd een doorzichtig en fiscaal gunstige spaarrekening. Er zijn echter wel een aantal wettelijke eisen gesteld aan deze vorm van banksparen. Zo moet u dus in bezit zijn van een eigen woning en moet u ook een eigenwoning schuld hebben. Ook moet u het gespaarde bedrag dat u door middel van banksparen heeft opgebouwd gebruiken voor de aflossing van de eigenwoning schuld. Verder worden er nog eisen gesteld aan de spaarduur en inleg. Zo moet u minimaal 15 jaar achtereen hebben gespaard en mag de hoogste inleg niet hoger zijn dan 10x de laagste inleg. Veel huiseigenaren met een eigenwoning schuld zullen aan deze voorwaarden voldoen en kiezen ervoor om te gaan banksparen voor de (gedeeltelijke) aflossing van hun hypotheekschuld.
De vraag is natuurlijk wel, welke bank of andere financiële instelling geeft u nu de gunstigste bankspaar regeling en biedt de hoogste bankspaar rente. Daarom hebben wij eens een aantal van deze bankspaarrekeningen voor eigen woning onder de loep genomen en met elkaar vergeleken. Uit deze vergelijking van verschillende bankspaar producten kwamen aanzienlijke verschillen naar voren. Niet alleen grote verschillen in aangeboden spaarrente maar ook andere verschillen kwamen aan het licht. Onze conclusies hebben wij voor u opgesomd in een aantal hypotheeksparen tips, die u kunnen helpen bij het vinden van een bankspaarrekening met de hoogste rente en de gunstigste voorwaarden. Lees onze tips een rustig door en doe er uw voordeel mee.

vind de hoogste spaarrenteHypotheeksparen Tips.

 • Banksparen: sparen of beleggen.
  Bij het banksparen voor aflossing eigenwoning schuld, ook wel hypotheeksparen genoemd, zijn er twee manieren om vermogen op te bouwen. De eerste manier is door de inleg te sparen op een geblokkeerde bankspaarrekening. De tweede manier is om uw inleg te storten op een geblokkeerde beleggers rekening. Beide mogelijkheden hebben hun voor en nadelen. Zo zijn bij een geblokkeerde spaarrekening de inleg en het rendement redelijk voorspelbaar. Bij een geblokkeerde beleggingsrekening zijn deze factoren minder voorspelbaar maar dit kan dus ook in uw voordeel zijn. De keuze is uiteindelijk natuurlijk aan uzelf en als u kiest voor zekerheid dan lijkt de spaarvorm het meest geschikt, maar durft u meer risico te nemen dan zou de beleggingsvorm van banksparen voor u misschien wel het meest geschikte product kunnen zijn.
 • Vergelijk meerdere bankspaarrekeningen en producten.
  Er zijn op dit moment veel banken die graag zien dat u bij hun gaat banksparen. De concurrentie wordt dan ook steeds groter. De verschillen tussen de verschillende aanbieders van banksparen kunnen ook steeds groter worden. Vergelijk dus eens meerdere bankspaarrekeningen bij meerdere aanbieders. U kunt dan zelf zien dat u met een beetje vergelijken al een hoop meer rente en dus rendement kunt krijgen. Het vergelijken is tegenwoordig ook zeer eenvoudig via het internet te doen, het kost u niet veel tijd en kan u wel veel geld opleveren.
 • Vergelijk echt verschillende aanbieders.
  Banksparen wordt door veel banken aangeboden. De meeste mensen zijn geneigd om alleen een offerte bij hun 'eigen' bank en misschien nog een andere grote bank met elkaar te vergelijken. Toch is het verstandig om ook eens bij de misschien wat minder grote banken en minder bekende banken te kijken. Dit bedoelen wij met vergelijk 'echt' verschillende aanbieders van bankspaarrekeningen en bankspaar beleggingsrekeningen. Juist de voorwaarden en banksparen rente tussen deze verschillende financiële instellingen kunnen sterk verschillen.
 • Minimale duur van de inleg.
  Als u gaat banksparen moet u er rekening mee houden dat u het geld voor een lange(re) tijd wegzet. Een van de eisen van het banksparen is ook dat er tenminste 15 jaar achtereen wordt ingelegd. Dit is iets waar u dus nu al rekening mee moet houden. Kunt u dat geld namelijk wel over langere tijd missen.
 • Banksparen vrijstelling.
  De hoogte van de vrijstelling die u krijgt bij het banksparen is afhankelijk van de duur dat u spaart of belegt. Hieronder hebben wij aangegeven, afhankelijk va de duur, hoeveel vrijstelling u kunt krijgen.
  Als u minder dan 15 jaar of meer dan 30 jaar heeft gespaard heeft u GEEN recht op vrijstelling.
  Als u tussen de 15 en 20 jaar heeft gespaard heeft u recht op een vrijstelling van € 32.900 per persoon.
  Als u tussen de 20 en 30 jaar heeft gespaard hebt u recht op een vrijstelling van € 145.000 per persoon.
  Bovengenoemde bedragen zijn uit 2009 en let wel deze vrijstellingsbedragen kunnen jaarlijks worden bijgesteld. Toch kunnen deze bedragen u wel een indicatie geven hoelang u moet/wilt gaan banksparen om een bepaalde vrijstelling te kunnen halen.
Hoewel wij onze uiterste best voor het verstrekken van actuele en correcte informatie, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk worden gehouden, noch zijn aansprakelijk voor onjuiste of verouderde informatie of eventuele fouten. Zie ook onze Disclaimer.
 
Home Contact Disclaimer Privacy Bronnen en Links
© 2009 - 2012 nationale spaar site .nl. Voor gebruik lees disclaimer.