Veilig sparen

Veilig sparen let op bankvergunning

Een grote groep spaarders loopt risico doordat zij hun spaargeld bij verschillende banken sparen die onder 1 bankvergunning vallen. Hierdoor denken zij dat hun spaargeld gedekt is bij een faillissement maar kunnen bedrogen uitkomen, omdat niet al hun spaargeld onder de veiligheid van het deposito garantiestelsel blijkt te vallen.
Veel consumenten kiezen ervoor om veilig te sparen door hun spaargeld te spreiden over verschillende banken. Dit is dan ook een verstandig besluit want op deze manier kunnen zij, bij een faillissement van de bank, optimaal gebruik maken van het deposito garantiestelsel in Nederland. Zij lijken verzekerd dan verzekerd dat zij in ieder geval de eerste 100.000 euro spaargeld dat zij per bank gespaard hebben terug zullen krijgen.
Helaas gaat deze regel niet altijd op omdat een aantal banken en andere financiƫle instellingen hun bankvergunning delen en het deposito garantiestelsel maar 100.000 euro per bankvergunning gegarandeerd vergoed. Het gevolg hiervan is dat consumenten die dus meer dan 100.000 euro bij verschillende banken hebben gespaard die samen een bankvergunning delen mogelijk alsnog kunnen fluiten naar hun geld.
Helaas is het ook niet helder welke banken er nu onder welke bankvergunning opereren. Als u een spaarrekening opent ziet u niet gelijk onder welke bankvergunning deze rekening geopend wordt.
Toch kan het als u meer dan 100.000 heeft gespaard wel van belang zijn om hier rekening mee te houden. Om u een voorbeeld te geven vallen zowel Delta Lloyd, Ohra, De Hypotheker en het Kruidvat onder de bankvergunning van Delta Lloyd. Zo zijn er veel meer voorbeelden van banken die een bankvergunning delen.

vind de hoogste spaarrenteIn onderstaand schema tonen wij een aantal van deze gedeelde bankvergunningen:

Aanbieders spaarrekeningen Inschrijvingsnaam deposito garantie stelsel
De Hypotheker, Delta Lloyd Bank, Kruidvat, Ohra Delta Lloyd Bank N.V.
ING Bank, Postbank ING Bank
Loyalis, PGGM, Kas Bank Kas Bank N.V.
Reaal Bancaire Diensten, SNS Regio Bank SNS Regio Bank N.V.
ABN Amro, MoneYou ABN Amro
Aegon Bank, Spaarbeleg, Axent Aegon
Alex, Binck Bank Binck Bank NV
Rabobank, Bizner Bank, Freo, Robeco Rabobank

Dit overzicht uit 2011 is waarschijnlijk nog niet compleet, maar kan u wel enig inzicht geven in welke banken gezamenlijk onder het deposito garantie stelsel vallen. Om geen onnodig risico te lopen is het dus van belang dat u, voor u een spaarrekening opent, eerst even kijkt onder welke bankvergunning uw spaargeld gaat vallen. Op die manier kunt u echt veilig sparen omdat u dan optimaal gebruik kunt maken van het deposito garantie stelsel.

Hoewel wij onze uiterste best voor het verstrekken van actuele en correcte informatie, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk worden gehouden, noch zijn aansprakelijk voor onjuiste of verouderde informatie of eventuele fouten. Zie ook onze Disclaimer.
 
Home Contact Disclaimer Privacy Bronnen en Links
© 2009 - 2012 nationale spaar site .nl. Voor gebruik lees disclaimer.