Spaartips

De beste spaartips

Steeds meer Nederlanders proberen door extra te sparen een buffer op te bouwen zodat zij eenvoudiger financiele tegenslagen kunnen opvangen. Uit onderzoek is gebleken dat we met zijn allen ook steeds meer sparen. Helaas blijkt ook dat veel mensen wel willen sparen maar dat ze dit niet lukt. Zeker nu het economisch allemaal wat minder gaat is het voor veel consumenten steeds lastiger geworden om nog geld te kunnen sparen. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) een aantal handige spaartips heeft opgesteld. Lees deze tips eens door en doe er uw voordeel mee. Spaartips Nibud:
1. Bepaal uw spaardoel.
Door uw spaardoel te bepalen kunt u ook bepalen hoeveel en hoelang u moet sparen. Wilt u een spaarbuffer hebben voor de noodzakelijke vervanging van bijvoorbeeld een kapotte wasmachine of heeft u daarnaast ook een doel in de vorm van een nieuwe auto?
2. Bepaal hoeveel u kunt sparen.
Probeer eens in kaart te brengen hoeveel ruimte er is om te kunnen sparen. Dit is te bepalen aan de hand van het verschil tussen uw inkomsten en uw uitgaven. Houdt er rekening mee dat u eigenlijk voor alle bezittingen maandelijks geld apart zou moeten leggen. Dit omdat alles een keer kapot gaat en mogelijk ook vervangen moet worden.
3. Automatisch sparen
Als u bepaald heeft hoeveel u kunt sparen laat dan vervolgens dit bedrag iedere maand automatisch overschrijven naar een spaarrekening. Dit voorkomt de verleiding om het geld op te nemen of te gebruiken voor andere zaken.
4. Vergelijk spaarrentes en spaarrekeningen
Zoek een goede spaarrekening die bij uw spaardoel past. Een spaarbuffer waarmee u bijvoorbeeld een kapotte koelkast kunt vervangen kunt u het beste op een flexibele spaarrekening zetten, zodat u daar zonder extra kosten snel geld van af kunt halen. Als u echter ook spaardoelen voor de langere termijn heeft kunt u overwegen om dit geld ander type spaarrekening te sparen. Denk dan bijvoorbeeld aan een deposito rekening waarop het langer vast staat en waarbij u een hogere rente ontvangt.
5. Overweeg banksparen
Op een gewone spaarrekening betaalt u vermogensbelasting, tenminste als u boven een bepaalde drempel uitkomt. In dat geval betaalt u 1,2 procent belasting over het bedrag dat boven deze drempel uitkomt. Bij banksparen, bijvoorbeeld voor pensioen, betaalt u pas belasting over het opgebouwde tegoed op het moment dat u het laat uitbetalen. Dit kan, indien u dan in een voordeliger belastingtarief valt, u veel geld besparen. Ook hoeft u bij banksparen vaak minder belasting te betalen over het vermogen dan wanneer u het op een gewone spaarrekening heeft staan.
6. Is de bank betrouwbaar?
Check nog wel even, voor u een spaarrekening gaat openen, of u in zee gaat met een betrouwbare bank die een vergunning heeft of een goedgekeurd prospectus. U kunt dit doen op de site van de AFM (Autoriteit Financiƫle Markten).
Als u gebruik maakt van deze tips bent u er nog niet van verzekerd dat u straks ook daadwerkelijk meer en veilig kunt sparen. Sparen eist ook een bepaalde zelfdiscipline en laten we eerlijk zijn als u maandelijks geen geld overhoud dan is het ook niet eenvoudig om geld te sparen. In dat geval kunt u misschien beter de nadruk leggen op besparen waarna u mogelijk later ook een bescheiden bedrag kunt gaan sparen. Toch denken wij dat deze tips u wel op weg kunnen helpen om te gaan sparen of om meer te kunnen sparen, zodat u sneller uw spaardoel kunt behalen.

vind de hoogste spaarrente 
Hoewel wij onze uiterste best voor het verstrekken van actuele en correcte informatie, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk worden gehouden, noch zijn aansprakelijk voor onjuiste of verouderde informatie of eventuele fouten. Zie ook onze Disclaimer.
 
Home Contact Disclaimer Privacy Bronnen en Links
© 2009 - 2012 nationale spaar site .nl. Voor gebruik lees disclaimer.